Energieneutraal Biest-Houtakker
Inwoners van Biest-Houtakker hebben een werkgroep opgericht om te onderzoeken hoe hun dorp in 2030 energieneutraal kan zijn. De werkgroep heeft al verschillende stappen gezet om te kijken wat daarvoor nodig is.
In het Klimaatakkoord staat dat alle woningen in Nederland in 2050 zonder aardgas worden verwarmd. Gemeenten spelen een belangrijke rol in deze overgang naar duurzame warmte. Zij maken plannen om wijken klaar te maken voor een aardgasvrije toekomst.
De werkgroep in Biest-Houtakker wil deze plannen voor hun dorp zelf ontwikkelen en (deels) uitvoeren. Dit noemen we het “Right to Challenge” (RtC), ook wel het uitdaagrecht. Dit betekent dat bewoners taken van de gemeente kunnen overnemen als zij denken dat het anders, beter, slimmer of goedkoper kan.
De gemeente heeft vertrouwen in de werkgroep. De werkgroep heeft veel kennis over duurzaamheid en warmtetransitie, kent de mensen en behoeften in Biest-Houtakker goed, en heeft een sterk lokaal netwerk.
Omdat de gemeente graag samenwerkt met bewoners die zelf initiatief nemen, vinden wij dit experiment goed passen bij onze aanpak. Samen met de werkgroep hebben we bekeken wat onderdeel wordt van dit experiment.
Het zoeken naar financiële middelen voor de ontwikkeling van het wijkuitvoeringsplan.
De gemeente heeft op dit moment geen geld beschikbaar voor deze plannen. Daarom zullen de initiatiefnemers, met een bijdrage van de gemeente, zelf op zoek gaan naar externe financiering.
Opstellen wijkuitvoeringsplan
Samen met adviseurs van de gemeente werkt de werkgroep aan het wijkuitvoeringsplan voor Biest-Houtakker. Hiervoor worden ook onderzoeken gedaan naar verschillende mogelijkheden voor alternatieve warmtebronnen. Het betrekken van inwoners is daarbij erg belangrijk. De werkgroep maakt een plan dat past bij de wensen van de gemeenschap in Biest-Houtakker.
De gemeente helpt waar nodig met extra kennis en advies. Dit levert waardevolle lessen op die gebruikt kunnen worden bij het maken van wijkuitvoeringsplannen in andere delen van de gemeente.
Omdat de gemeenteraad hierover beslist, biedt de werkgroep het wijkuitvoeringsplan aan de raad aan. Na goedkeuring kan fase 3 beginnen.
Gedeeltelijke uitvoering wijkuitvoeringsplan
De werkgroep bekijkt samen met adviseurs van de gemeente welke taken zij voor het wijkuitvoeringsplan van Biest-Houtakker kunnen en willen overnemen. Dit gaat bijvoorbeeld om het aanleggen van alternatieve oplossingen voor de gasaansluiting.
Op 12 december bespreekt de gemeenteraad de regels en kaders waar de werkgroep zich aan moet houden bij het overnemen van deze taken.