Ontwerp wijziging omgevingsplan “Kern Biest-Houtakker” inzien?

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht geworden. Deze wet verplicht gemeenten om één omgevingsplan op te stellen voor hun hele grondgebied. In dit plan staan alle regels van de gemeente over de fysieke leefomgeving, zoals bouwprojecten en het gebruik van grond. Het omgevingsplan vormt het juridische kader voor activiteiten in de fysieke leefomgeving en gaat over alles wat u ziet, hoort en waarneemt.

Wat staat er in het omgevingsplan?

Het omgevingsplan vervangt verschillende bestaande regels, zoals de huidige bestemmingsplannen. Het bevat bijvoorbeeld regels over waar woningen of winkels mogen komen, en hoe hoog er mag worden gebouwd. Ook regels uit gemeentelijke verordeningen, zoals het kappen van bomen, worden in het omgevingsplan opgenomen. Het plan bevat ook regels die eerst door het Rijk werden opgesteld, maar nu zijn overgedragen aan de gemeente. Zoals regels voor milieubelastende activiteiten en bouwen zonder vergunning.

Wilt u het ontwerp inzien?

Het ontwerp voor de wijziging van het omgevingsplan kunt u bekijken van 26 september 2024 tot en met 6 november 2024. Er zijn twee inloopmomenten:

  • Donderdag 17 oktober 2024 van 13.30 tot 16.00 uur in het gemeentehuis van Hilvarenbeek
  • Donderdag 31 oktober 2024 van 18.00 tot 20.30 uur bij Café Ome Toon in Biest-Houtakker.

Iedereen is van harte welkom!

Omgevingsplan “Kern Biest-Houtakker”

Vanaf 1 januari 2024 hebben we als gemeente een tijdelijk omgevingsplan. De wijziging van het omgevingsplan "Kern Biest-Houtakker" is de eerste stap naar een definitief omgevingsplan voor de hele gemeente Hilvarenbeek. We starten met Biest-Houtakker omdat hier onlangs een nieuw bestemmingsplan is vastgesteld. We hebben de regels van het recent vastgestelde bestemmingsplan omgezet naar een omgevingsplan. In een omgevingsplan worden regels anders opgeschreven dan in een bestemmingsplan omdat de technische en juridische eisen anders zijn. Dit betekent dat de regels inhoudelijk hetzelfde zijn. Ze staan alleen anders opgeschreven.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het omgevingsplan? En weten hoe u dit plan kunt bekijken? Bekijk dan onze website: www.hilvarenbeek.nl/bestemmingsplannen.

Zienswijzen

Tijdens de periode dat u het omgevingsplan kunt bekijken kan iedereen zijn of haar mening over de ontwerpwijziging van het omgevingsplan geven. Hoe u dat kunt doen leest u op de website: www.hilvarenbeek.nl/zienswijze-indienen.

Reacties op vastgesteld bestemmingplan

Op 3 juli is het bestemmingsplan van Biest-Houtakker vastgesteld. We zijn nog bezig met het behandelen van de reacties op dit plan. Het is mogelijk dat deze reacties leiden tot aanpassingen van het bestemmingsplan. Alle eventuele wijzigingen in het bestemmingsplan worden dan vanzelfsprekend ook verwerkt in het omgevingsplan. U hoeft hierover geen nieuwe zienswijze in te dienen.

Terug naar overzicht