Molen ‘De Doornboom’ wordt voorjaar van 2025 gerestaureerd

De molen ‘De Doornboom’ is een vertrouwd dorpsgezicht voor de inwoners van Hilvarenbeek. In het voorjaar van 2025 gaan we het gevlucht, de wieken, van de molen restaureren. We restaureren wel vaker iets aan de molen. Maar dit is een wat ingewikkeldere klus, want het gevlucht van een molen is complex en gaat wel 50 jaar mee.

Het gevlucht bestaat uit een lattenwerk, het achterhek, de doorgaande stalen kokers, de roeden en de witte fokken die voor de trekkracht zorgen. Bij molen ‘De Doornboom’ komen de roeden uit 1970 en zijn dus toe aan vervanging. Hoewel dit niet te zien is, gaat het houtwerk van het gevlucht, en met name de fokken, snel achteruit. Met een lengte van 27,10 meter behoren de roeden van ‘De Doornboom’ tot de grootste van Nederland.

Eerdere restauraties

In 1987 werd een verbeterd wieksysteem, het fokwieksysteem, geïnstalleerd. Dit zorgt bij storm voor een groter krachtenspel. Eerder, in 2018 is het metselwerk, het schilderwerk en houtwerk van de molen volledig gerestaureerd. Ook is de dakbedekking vervangen. In het voorjaar van 2025 is het gevlucht aan de beurt.

Coppens BV voert de restauratie uit

De gemeente heeft Coppes BV, een molenmakers- en aannemingsbedrijf uit Bergharen, gevraagd de restauratie uit te voeren. Coppens BV is gespecialiseerd in dit soort specifieke werkzaamheden. De voorbereiding kost veel tijd. De uitvoering van de werkzaamheden vindt plaats in het voorjaar van 2025. De oplevering is aan het einde van 2025.

Nauwe samenwerking met de molenaars

Bij het maken van de plannen en het uitvoeren van de onderhoudswerkzaamheden werken we nauw samen met de molenaars. Met de aankomende herstelwerkzaamheden zal de molen weer in uitstekende conditie verkeren. Zo kan hij weer tientallen jaren veilig draaien. Door de restauratie blijft ‘De Doornboom’ niet alleen een vertrouwd dorpsgezicht, maar ook een levend stukje geschiedenis waar Hilvarenbeek trots op kan zijn.

Terug naar overzicht