Maandag 9 december wordt de Wilhelminalinde op de Vrijthof gekapt

Aankomende maandag 9 december wordt de Wilhelminalinde op de Vrijthof gekapt. We starten hiermee rond 8 uur 's ochtends. De boom is ernstig beschadigd door parasitaire zwammen, waardoor de kans bestaat dat boom in zijn geheel omwaait. Hierdoor is de boom niet meer veilig. Uit voorzorg staat de boom al enige tijd achter bouwhekken.  
  
Het is erg jammer dat deze markante en bijzondere boom, met zijn rijke geschiedenis, moet verdwijnen. Jarenlang was de boom een herkenningspunt en een belangrijk deel van onze leefomgeving. Helaas is kappen de enige veilige oplossing.  

Hoe wordt de boom gekapt? 

Voorbereiding 
Voordat de boom gekapt wordt, onderzoeken experts hoe dit op een veilige manier kan gebeuren. De omgeving wordt afgesloten om de kap veilig uit te voeren. 

Stap voor stap 
De boom wordt niet in één keer omgezaagd. Takken en stukken van de stam worden eerst voorzichtig afgezaagd en afgevoerd. Dit gebeurt met een hoogwerker of hijskraan.  

Veiligheid voorop 
Tijdens het kappen zorgen we ervoor dat het werk veilig verloopt en dat omliggende objecten, zoals gebouwen of straatmeubilair, niet worden beschadigd.  

Nieuwe bestemming voor het hout  

We willen het hout graag een nieuwe bestemming geven. Na de kap bekijken we of het hout daarvoor bruikbaar is. Daarom worden inwoners uitgenodigd om mee te denken over een geschikte bestemming voor het hout van de Wilhelminalinde na de kap. We onderzoeken ook of het mogelijk is om nakomelingen te verkrijgen van de boom. Er zijn al meerdere goede ideeën binnen gekomen. 

Achtergrond  

Sinds 2004 is de gezondheid van de boom sterk achteruitgegaan. Uit onderzoek bleek toen dat verschillende takken niet stevig genoeg zijn. Ondanks pogingen om de boom te redden, is de situatie in de afgelopen jaren slechter geworden. 
 
Uit recent onderzoek blijkt dat de gezondheid van de Wilhelminalinde verder achteruit is gegaan. In juni 2024 brak al een grote tak af, wat reden gaf om verder onderzoek te doen naar de boom. Hierbij werd vastgesteld dat meer dan de helft van de takken verzwakt is.  

Terug naar overzicht