Wat doen wij

Regenwater afkoppelen en wadi’s  

Regenwater voeren we nog vaak af via het riool. Dit verstoort het grondwaterpeil, met name in droge periodes wanneer de bodem en de planten het water juist ontzettend goed kunnen gebruiken. Aan de andere kant zien we ook dat onze riolen de extreme regenbuien niet altijd meer aan kunnen, met wateroverlast tot gevolg. We willen deze problemen oplossen door voldoende berging te creëren voor regenwater. Dit water vangen we op en houden we vast in de omgeving. Vervolgens gebruiken we dit water in een droge periode.  
 
Tijdens werkzaamheden kijken we of we regenwaterafvoeren kunnen afkoppelen van het riool. Regenwater vangen we dan op in een wadi. Dit is een greppel die regenwater tijdelijk vasthoudt en vervolgens afvoert. Enkele voorbeelden van wadi’s in onze gemeente: 

  • Hilvarenbeek; in de woonwijken Gelderakkers en Loosche Akkers 
  • Diessen; in de wijk Vroonacker 
  • Baarschot; in het woongebied Brouwershof 

Sedumdaken op openbare gebouwen 

Op het dak van het gemeentehuis en van het Cultureel Centrum Elckerlyc ligt sedum. Hiermee dragen wij als gemeente bij aan een groener en klimaatbestendiger Hilvarenbeek. 

Lavastenen  

Bij de ontwikkeling van het nieuwe woongebied in Laag Spul is een pakket van lavastenen aangelegd in de bodem. Lavastenen hebben holle ruimten waar water geborgen kan worden. Hiermee vangen we het regenwater van de wijk op. 

Infiltratieriolen  

Op een aantal plaatsen liggen infiltratieriolen. Deze zijn voorzien van gaten, waardoor het regenwater wegsijpelt in de ondergrond en niet verdwijnt uit het gebied. Eén van de locaties waar we dit realiseerden is in Esbeek; in woongebied Leeuwerik.

Bergbezinkbassins   

In een bergbezinkbassin slaan we rioolwater bij hevige regenbuien tijdelijk op. Met deze ondergrondse betonnen bergingen voorkomen we dat rioolwater direct op oppervlaktewater wordt geloosd. Er liggen bergbezinkbassins aan de Diessens weg, de Groenstraat, de Julianastraat, Slibbroek en de Beverstraat.  

Waterschap De Dommel 

  • Waterschap De Dommel richtte Diessens Broek in als waterbergingsgebied. Bij hoogwaterpieken loopt het gebied vol, waarmee we wateroverlast voorkomen. Diessens Broek ligt in het stroomgebied van de beek De Reusel, het Spruitenstroompje en de Rosep.  
  • In Biest-Houtakker legde Waterschap De Dommel een biozone aan. 

Meer informatie 

  • Bekijk de effecten van klimaatverandering voor onze provincie via de website van de provincie Noord-Brabant en op de Klimaateffectenatlas. 
  • Waterschap De Dommel geeft tips om bewuster om te gaan met water. 
  • De website van de provincie Noord-Brabant geeft subsidie aan zzp'ers, stichtingen en verenigingen voor projecten die zich richten op meer groen in buurten, waterberging en infiltratie of gezamenlijk aanleggen van groene daken. 
  • Informatie over de Duurzaamheidslening van de gemeente Hilvarenbeek.