Wonen op tijdelijke locaties
Wat is het plan?
In 2023 is, mede naar aanleiding van een motie van de gemeenteraad van Hilvarenbeek en door het college van burgemeester en wethouders, een project gestart rondom wonen op tijdelijke locaties. Dit doen we samen met woningcorporatie Leystromen. Het gaat om woningen die tijdelijk op een locatie worden geplaatst om snel te kunnen voorzien in de grote vraag naar betaalbare woonruimte.
Begin 2024 hebben het college en woningcorporatie Leystromen de uitgangspunten voor het project vastgesteld. Het plan omvat 40 woningen, verdeeld over meerdere tijdelijke locaties. Het gemeentelijk uitgangspunt is dat per locatie minimaal 10 woningen gebouwd worden. Woonstichting Leystromen heeft een voorkeur voor tenminste 20 woningen per locatie. De locaties worden voor maximaal 15 jaar voor bewoning gebruikt.
De woningen worden gebouwd en verhuurd door woningcorporatie Leystromen. Belangrijk onderdeel van het plan is dat bijna helft van de woningen met voorrang beschikbaar komt voor jongeren en starters uit de gemeente Hilvarenbeek. Op basis van de prestatieafspraken 2025 wordt bij oplevering circa 15% toegewezen aan bijzondere doelgroepen (uitstromers, beschermd wonen / maatschappelijke ondersteuning en/of statushouders). De overige woningen worden regulier toegewezen aan reguliere huurders. Daarmee wordt voldaan aan een mix van doelgroepen.
Na 15 jaar worden de woningen verplaatst naar een andere locatie. Dat kan opnieuw een tijdelijke locatie zijn, maar ook een permanente locatie. De woningen zijn namelijk van hoge kwaliteit en voldoen aan de eisen voor permanente bewoning.
Op basis van de uitgangspunten is een locatieonderzoek uitgevoerd. In het voorjaar van 2025 zijn de resultaten hiervan besproken door het college. Daaruit zijn drie kansrijke locaties naar voren gekomen. Het participatieproces, dat in mei 2025 start, richt zich op de direct omwonenden van deze locaties.
De drie kansrijke locaties
- Uranusstraat – kern Hilvarenbeek
- Lombartsstraat – kern Diessen
- Molenstraat – kern Diessen
Informatiebijeenkomsten voor omwonenden
In mei 2025 organiseert woningcorporatie Leystromen drie bijeenkomsten, één per locatie (Uranusstraat, Lombartsstraat en Molenstraat). Direct omwonenden van deze locaties zijn persoonlijk uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomsten geeft woningcorporatie Leystromen een toelichting op het onderzoek en de plannen voor wonen op tijdelijke locaties. De gemeente is tijdens de informatiebijeenkomsten aanwezig om uitleg te geven over de aanleiding, het proces, het locatieonderzoek en het besluitvormingsproces. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen er vragen gesteld worden en horen partijen graag wat de ideeën en aandachtspunten van de omwonenden zijn. Omwonenden die actief mee willen denken kunnen zich aanmelden voor de klankbordgroep. Meer informatie hierover volgt op de informatieavonden.
Heb je vragen? Stuur dan een mail naar tijdelijkelocatie.hilvarenbeek@leystromen.nl
Proces
Op basis van de verkregen informatie zal een voorstel aan de gemeenteraad worden gedaan voor de definitieve locatiekeuze en invulling. Op basis van het raadsbesluit, kan het college van burgemeester en wethouders een beslissing nemen op de aanvraag Omgevingsvergunning. Dit proces vindt plaats in het najaar van 2025.
Wie bouwt er?
Woningcorporatie Leystromen ontwikkelt dit project en heeft een website waar ze informatie deelt over “wonen op tijdelijke locaties”. https://www.leystromen.nl/over-leystromen/publicaties/nieuwsoverzicht/wonen-op-tijdelijke-locaties-1/
In welke fase is het plan?
Planvoorbereiding
Het project ‘Wonen op tijdelijke locaties’ doorloopt een aantal fasen.
- In 2023 is het projectplan vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. De gemeenteraad is hierover geïnformeerd.
- In januari 2024 zijn de uitgangspunten voor ‘Wonen op tijdelijke locaties’ vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders en woonstichting Leystromen. De gemeenteraad is hierover geïnformeerd. Tijdens een presentatie op 24 maart 2024 is de Hilvarenbeekse samenleving geïnformeerd over de uitgangspunten, het uit te voeren locatieonderzoek en de doelgroepen
- Op 1 april 2025 heeft het college het locatieonderzoek vastgesteld, waarin drie locaties aangewezen worden. De gemeenteraad is hierover geïnformeerd.
- Het besluit van 1 april 2025 is het startsein voor het participatietraject met de direct omwonenden. De uitkomsten van het participatietraject worden betrokken bij de voorbereiding tot besluitvorming over de drie locaties door de gemeenteraad.
Naar verwachting vindt dit plaats in het najaar van 2025.
Op basis van een raadsbesluit start het vervolgtraject, waaronder begrepen:- Vergunningverlening
- Voorbereiding bouwrijp maken
Relevante documenten waarop de besluitvorming is gebaseerd:
- Aankondiging projectplan ‘wonen op tijdelijke locaties’
- Raadsinformatiebrief projectplan ‘wonen op tijdelijke locaties’
- Raadsinformatiebrief uitgangspunten ‘wonen op tijdelijke locaties’
- Nieuwsbericht Informatiebijeenkomst 25 maart 2024
- Presentatie informatiebijeenkomst ‘wonen op tijdelijke locaties’ pdf(779 KB)
- Raadsinformatiebrief ‘wonen op tijdelijke locaties’ besluit 1 april 2025
Procedure voor de tijdelijke Omgevingsvergunning
Op basis van het raadsbesluit waarin de locaties en de kavelpaspoorten worden vastgesteld kan de aanvraag Omgevingsvergunning van Woningcorporatie Leystromen verder in behandeling worden genomen door het college van burgemeester & wethouders.
In alle gevallen is er sprake van een Buitenplanse Omgevingsplan Activiteit (BOPA). Het gaat om een tijdelijke Omgevingsvergunning. De BOPA-Omgevingsvergunning komt volgens een vaste wettelijke procedure tot stand.
We publiceren alle bekendmakingen over Omgevingsvergunningen op www.overheid.nl en, in verkorte vorm, op de gemeentepagina in huis-aan-huisblad De Hilverbode.
Wilt u deze bekendmakingen automatisch ontvangen per e-mail? Neem dan een abonnement op de e-mailservice van de overheid.
Uitvoering
Zodra er sprake is van een Omgevingsvergunning kunnen de gronden bouwrijp gemaakt worden en kan woonstichting Leystromen de woningen laten plaatsen.
Inspraak
Tijdens het proces zijn er verschillende momenten waarop u een reactie kunt geven. Het eerste moment betrof het moment waarop de uitgangspunten gedeeld zijn (maart 2024).
Het tweede moment betreft het participatietraject dat plaatsvindt in de eerste helft van 2025. Dit traject eindigt met het voorstel van het college aan de raad om locaties aan te wijzen en welke afspraken er per locatie gelden. De gemeenteraad besluit daarna of dit voorstel wordt vastgesteld.
Planning
De start van de bouw hangt onder meer af van besluitvorming door de gemeenteraad en de voortgang van de aanvraag en verlening Omgevingsvergunning. Tevens is de start van de bouw sterk afhankelijk van eventuele bezwaar- en/of beroepsprocedures tegen de Omgevingsvergunning.
Contactpersonen
Stephanie Oome, projectleider Woningcorporatie Leystromen
Frenkel Beerens, projectleider Gemeente Hilvarenbeek
E-mail: tijdelijkelocatie.hilvarenbeek@leystromen.nl