Nadeelcompensatie

Nadeelcompensatie is de vergoeding van schade die u hebt door werkzaamheden of besluiten van de gemeente, dus schade veroorzaakt door een ruimtelijk plan. Bijvoorbeeld schade ontstaan door werk aan de weg dat lang duurt of door een verleende omgevingsvergunning. Sinds 1 januari 2024 valt planschade ook onder nadeelcompensatie. 

Wat u moet weten

Voorwaarden

U heeft recht op nadeelcompensatie als; 

  • De schade valt niet onder het normaal maatschappelijk risico of het normale bedrijfsrisico.  
  • De schade raakt u zwaarder in vergelijking met andere burgers of bedrijven 
  • De schade moet: 
  • Of het directe gevolg zijn van het besluit of de maatregelen. Bijvoorbeeld de bouw van een woning 
  • Of het gevolg zijn van de uitvoering van de activiteit. Bijvoorbeeld een tijdelijke afsluiting van een weg 
  • Of het gevolg zijn van de activiteit, wat pas later te zien is. Bijvoorbeeld schade door grondwateronttrekking kan zich jaren later openbaren.  

Nadeelcompensatie gaat niet over schade door verkeer handelen van de overheid. Hier gaat het bijvoorbeeld over een ongeval door een stoeptegel die verkeerd ligt of schade door takken na een storm. Meer informatie hierover vindt u via de webpagina gemeente aansprakelijk stellen.

Overgangsperiode van regels 

Sinds 1 januari 2024 geldt de Omgevingswet. De regelgeving over planschade is gewijzigd. Het begrip ‘planschade’ is verdwenen en sinds 1 januari 2024 wordt gesproken over nadeelcompensatie.  De oude regeling (tegemoetkoming in planschade) blijft tot en met 1 januari 2029 wel gelden voor schade die is veroorzaakt door een schadeveroorzakend besluit onder de Wet ruimtelijke ordening (Wro): Denk aan schade die is veroorzaakt door: 

  • Een bestemmingsplan dat is vastgesteld vóór 1 januari 2024. Bijvoorbeeld uw woning is minder waard door een woonbestemming op een stuk grasland naast uw woning. 
  • De voorbereiding van het besluit is gestart voor 1 januari 2024. Bijvoorbeeld het ontwerpbestemmingsplan is vóór 1 januari 2024 vastgesteld. 
  • De omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan is aangevraagd of verleend vóór 1 januari 2024. 

De oude regeling (tegemoetkoming in planschade) kent een overgangsperiode. Omdat u planschade binnen 5 jaar na het onherroepelijk worden van een bestemmingsplan of een afwijking van dat bestemmingsplan kunt aanvragen, kan deze termijn doorlopen tot na 1 januari 2024. Kijk voor meer informatie op de website Informatiepunt leefomgeving.   

  • Schade ontstaan na 1 januari 2024 wordt beoordeeld op basis van de Verordening Nadeelcompensatie Hilvarenbeek. 
  •  Is de oorzaak van de schade vóór 1 januari 2024 ontstaan? Dan is de oude Algemene Verordening Nadeelcompensatie (AVN) nog van toepassing. Bekijk de precieze voorwaarden in dat geval in de Algemene Verordening Nadeelcompensatie (AVN).  

In de Verordening nadeelcompensatie gemeente Hilvarenbeek | Lokale wet- en regelgeving vindt u meer informatie. 

Aanvragen

U kunt nadeelcompensatie aanvragen als u voldoet aan de voorwaarden. Om een verzoek in te dienen, vult u het formulier nadeelcompensatie in, inclusief motivatie.  

Aanvraagformulier nadeelcompensatie 

Aanvraagformulier planschade

Kosten 2024

Aanvraag Kosten Extra informatie
Vergoeding planschade € 300 De kosten krijgt u terug als wij uw verzoek toekennen

Niet eens

Bent u het niet eens met een besluit van de gemeente? Dan kunt u bezwaar maken

Op deze pagina